HTML

Friss topikok

  • mc_chipp: Ha esetleg van még valami panelszöveg, amit ki kell tenned, hogy meglegyen a teljesítésigazolásod,... (2013.08.23. 19:38) Hol rontották el?
  • mc_chipp: Íme egy műértő az oldalról: alfoldiujra.tumblr.com/post/59007687082/https-www-facebook-com-events... (2013.08.22. 21:29) Rendhagyó színi kritika
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:02) Nyílt levél Schmitt Pálnak
  • mc_chipp: Akkor olvasd el az LMP közleményét az ügybe. Abban ugyanis elismerik, hogy volt ilyen javaslatuk. ... (2012.03.20. 20:14) Orbanizálódik az LMP?
  • Virányi András (BANDITA): banditapolitika.blog.hu/2012/02/25/szolidaritasban_tortentekrol (2012.02.26. 13:32) Áruló?

Címkék

2013 (1) 2014 (2) a6 (1) agymenés (9) alapszervezet (1) Alföldi Róbert (1) állami (8) árok (1) átnevelőtábor (2) átnevezés (1) audi (1) Bajnai (1) bányász (2) bányászok (2) BDSZ (2) békemenet (7) benzinár (2) budai (2) cigány (1) diktatúra (1) egyetem (1) egyeztetés (4) együttműködés (1) Együtt 2014 (1) elítélt (1) elnök (1) elszámoltatás (1) esztergom (1) E 14 (1) E 2014 (1) felsőoktatás (2) felsőoktatási (1) festék (1) fidesz (9) Fidesz (5) Fidesz- Oroszlány (3) gázolaj (1) Göbbels (1) gyalázás (2) Gyömrő (1) gyűlölet (1) háború (1) Hamis vádak (1) határon túli (1) hazugság (1) herdálás (1) hoffmann (4) Horthy (3) igazság (1) Illés Róbert (1) Illés szekere (1) illés szekere (1) István (1) István a király (1) Jobbik (2) Karácsony Gergely (1) károly (1) KDNP (2) képviselő (2) képzés (1) kérdés (1) Kerényi (1) Kerényi Imre (1) kormány (6) kornél (1) köszöntés (1) közpénz (1) köztársasági (2) Kultúrkampf (1) lengyel (1) lmp (1) magyarok (1) magyarság (1) Majk (1) Mátyás király (1) Mesterházy (1) morbid (2) mszp (3) MSZP (1) népszámlálás (1) név (1) nyomor (1) nyugdíj (1) ókovács (1) oktatás (2) önkényuralom (1) orbán (7) Orbán (4) Orbán Viktor (5) oroszlány (1) Oroszlány (7) országgyűlés (1) pál (2) pál. (1) pálgumi (2) pali (1) Papp Péter (4) Párbeszéd Magyarországért (1) plágium (2) plakát (1) PM (1) polgár (2) propaganda (1) rendszer (1) rongálás (1) rózsa (1) sajókaza (1) schmitt (3) skiccpali (1) skoda (1) smittpál. (1) snitt (1) szavazás (1) szavazati jog (1) szervezet (3) szobor (1) szolidarítás (2) takács (2) Takács Károly (4) támadás (1) tanítás (1) tapasztalat (1) törvény (2) tüntetés (4) ügy (1) újév (1) undorító (3) ünnepség (1) uszítás (2) út (1) utazás (1) üzemanyag (1) választás (2) változás (2) változtatás (4) Város (1) vélemény (12) Vértessomló (1) viccelődés (1) Viktor (1) viktor (1) vita (1) vörös (2) zászló (1) zsidó (2) Címkefelhő

2013.08.24. 14:30 mc_chipp

Összefogást!?

összefogás.jpgTegnap elég rendesen felkeverte a demokrata ellenzékben az állóvizet az Együtt 2014 és az MSZP újabb egyeztetése. Lehetett tudni már korábban is, hogy a legkényesebb pontok az egyéni körzetekben induló jelöltek és természetesen a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztása lesz.

Az Együtt 2014 részéről érkezett egy javaslat, hogy két hét intenzív kampány után két közvélemény-kutató cég mérje meg, hogy Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon a befutó, majd a választási szövetség egy személyben álljon a jelölt mögé, és előre 2014 áprilisa! Ezt az E 2014 egyfajta gyorsításnak szánta, mivel már nyakunkon az ősz, és közel a választás. Akkor, amikor január másodikán az MSZP várta őket tárgyalni, akkor nem volt fontos a gyorsítás? Akkor még szerveződniük kellett, valamiféle országos hálózatot kialakítani, és jelölteket keresni. Szóval kicsit képmutatónak tartom azt, hogy most a folyamatok felgyorsítása mellett teszik le a voksukat úgy, hogy év elején elúszott jó pár hónap. Az pedig felettébb bizalmatlanságra ad okot, hogy a közvélemény előbb értesül az ajánlatról, mint az, akinek szánták. Ha fegyelmezetten tárgyalunk és valóban fontos az összefogás ténye, akkor ott nincs helye kibeszélésnek és előbb közlöm Mesterházyval a javaslatom, mint az atv.hu-val.

A javaslatra, miután felkeltek a felborított asztal alól, a szocialisták úgy reagáltak, hogy legyen előválasztás a demokratikus ellenzék körében, vagyis ne közvélemény-kutató cégek döntsék el a hírhedt 1000 fős minta alapján, hogy ki legyen a befutó, hanem hús-vér emberek. Sőt meg is fejelték azzal a dolgot, hogy ne csak az elnök jelölt személyéről legyen döntés, hanem méressék meg magukat a közös jelöltek is. Ezzel meg lehet mérni azt, hogy melyik jelölt személye képes nagyobb mozgósításra az adott körzetben, ami a választásokon fontos tényező, hiszen az új választási törvény a töredékszavazatokra is nagy hangsúlyt helyez. És egyáltalán nem mindegy, hogy az ideális esetben második helyezett Fidesz jelölt hány szavazatot visz az országos listára.

Ettől a javaslattól természetesen a partner megijedt, hiszen itt már országos mozgósításról van szó, és az E 2014-nek sok helyen nincs helyi kapcsolata, nincs országosan kiépített hálózata. Év elején pont erre kérték a haladékot, hogy rendezzék soraikat. De kérdezem én: nem fontos szempont az éles szavazás során a mozgósítási képesség? Dehogynem! Akkor ideje lenne megtartani a főpróbát. Közel sem biztos ám, hogy például az MSZP-n belül minden párttagnál vagy szimpatizánsnál Mesterházy a befutó, de ugyanez elmondható az Együtt 2014-ről is.

Hogyan tovább?

Sokan most az ellenzéki összefogást temetik, mi több árulónak kiáltják ki Mesterházyt, Bajnait, mindenkit. Nem erre számítottak, akkor mire? Élből elutasítani valamit, gondolkodás nélkül leszólni… persze ehhez van köze a médiának is. Az újságírók olyan hatásvadász címekkel jöttek elő, mint „Kirobban a háború”, „X megtámadta Y-t”, „Most aztán vége” és jó magyar szokás szerint csak a címet olvassuk el, esetleg a három-négy soros kivonatot, azután már szilárd véleményünk van mindenről. De nézzük végig a javaslatokat:

Ha a Bajnai féle javaslatban gondolkodunk, akkor lesz majd három hét múlva egy jelölt, aki valamilyen számmisztika alapján győztese lett a két hetes kampánynak. Utána jönnek majd a rossz módszerrel számoltak, nem jó mintát vettek, stb megszólalások a „vesztes” részéről (akárki is legyen az) és elindul egy nyilatkozatháború a demokrata sajtófelületeken, ami a választásig el fog tartani. Közben elfelejtünk foglalkozni a Fidesszel, az emberekkel és a demokratikus választási szövetség történelmi vereséget fog szenvedni, ezzel megnyerve Orbánnak a 2014-es választásokat, újabb négy év ámokfutást biztosítva.

Ha a szocialista javaslat gondolatával játszunk el, akkor nem három hét, hanem mondjuk október közepére lesz egy szavazással megválasztott miniszterelnök-jelölt és minden körzet élén egy demokrata jelölt fog állni, aki maga mögött tudhatja a demokrata szavazatok többségét. Ezután már nincs különösebb helye kibeszélésnek, mert az előválasztás végeredménye kézzel fogható dolog, nincs benne számmisztika, nincs benne semmi boszorkányság. A közös jelöltek mögé pedig be kell állnia mindenkinek és az emberek problémáival, a Fidesszel foglalkozni és nyerni 2014-ben!

Ha ilyen egyszerű lenne!

Persze a történet nem ilyen egyszerű! Ne felejtsük el, hogy Magyarországon élünk és magyarok vagyunk. Nem működünk olyan egyszerűen, mint azt valaki gondolná. Az előválasztás eredményét sok ember nem fogadná el, ha nem az ő favoritja lenne a befutó. Akkor személyes sértettségből távol maradna mindentől, nyílt leveleket irkálna, telesírná a Facebook-ot azzal, hogy őt mennyire megalázták.

Tehát első körben a hozzáállásunkon kéne változtatni, magunké tenni a demokrácia működését, és tudomásul venni, hogy a személyes sérelmeket a közösségi célok elé kéne helyezni.

Mit gondol az olvasó, vajon azokban a körzetekben, amiket az MSZP átengedett az E 2014-nek, vajon hogy érzik magukat azok a szocialista felelősök és koordinátorok, akikkel közölték, hogy hiába dolgoztál 2010-től, nem te leszel az, aki itt képviselő jelölt leszel? Biztos nem esett jól nekik, hogy hátrébb kell állniuk, de egy közleményt sem olvastam, hogy nem értenek egyet a körzet feladásával. Tudomásul vették a döntést és az együttműködés mellé álltak.

A választóknak is tudomásul kéne venni, hogy a személyes meggyőződés nem tükrözi mindig a közösség céljait. Így működik a társadalom, vagyis így kéne működnie! Lehet azon gondolkodni, hogy valakik megmondják, hogy mi legyen a többiek pedig beletörődnek, de jelzem: épp egy ilyen rendszer akarunk leváltani.

Más kérdések

Tudatosítani kell a választókban azt is, hogy igenis el kell menni választani. Sokan a tőlük elvárt aktivitást egyenesen velük szemben elkövetett árulásnak tartják. Velük bizony meg kell értetni, hogy a változás csak így mehet végbe, ha tesznek ellene. Semmi értelme egy teremben dönteni egy személyről, aztán majd mindenki megmagyarázza, hogy miért nem döntöttek jól, ott benn a sötét szobában. Ki kell menni a fényre, az utcára és el kell menni, előválasztani! (Ha lesz egyáltalán)

Mások félnek, hogy listázni fogja őket a Fidesz. Őket azzal a sajnálatos ténnyel kell megnyugtatni, hogy Kubatov elvtársnak pontosabb listája van a magyarországi demokratákról, mint a demokrata pártoknak. A rezsicsökkentés aláírásának elmulasztása, a telefonos közvélemény-kutatások során megnyomott gomb, a vissza nem küldött szociális konzultációs kérdőívek már régen egy adatbázis gazdagítanak. Vagyis részükről az előválasztók személye már régen meg van. Sajnos! Éppen ezért ez nem gátolhat meg minket abban, hogy otthon maradjunk!

komment

Címkék: vélemény választás együttműködés vita agymenés háború támadás 2014 2013 MSZP Bajnai Mesterházy Karácsony Gergely Együtt 2014 Párbeszéd Magyarországért PM E 2014 E 14


A bejegyzés trackback címe:

https://mc-chipp.blog.hu/api/trackback/id/tr875474703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása