HTML

Friss topikok

  • mc_chipp: Ha esetleg van még valami panelszöveg, amit ki kell tenned, hogy meglegyen a teljesítésigazolásod,... (2013.08.23. 19:38) Hol rontották el?
  • mc_chipp: Íme egy műértő az oldalról: alfoldiujra.tumblr.com/post/59007687082/https-www-facebook-com-events... (2013.08.22. 21:29) Rendhagyó színi kritika
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:02) Nyílt levél Schmitt Pálnak
  • mc_chipp: Akkor olvasd el az LMP közleményét az ügybe. Abban ugyanis elismerik, hogy volt ilyen javaslatuk. ... (2012.03.20. 20:14) Orbanizálódik az LMP?
  • Virányi András (BANDITA): banditapolitika.blog.hu/2012/02/25/szolidaritasban_tortentekrol (2012.02.26. 13:32) Áruló?

Címkék

2013 (1) 2014 (2) a6 (1) agymenés (9) alapszervezet (1) Alföldi Róbert (1) állami (8) árok (1) átnevelőtábor (2) átnevezés (1) audi (1) Bajnai (1) bányász (2) bányászok (2) BDSZ (2) békemenet (7) benzinár (2) budai (2) cigány (1) diktatúra (1) egyetem (1) egyeztetés (4) együttműködés (1) Együtt 2014 (1) elítélt (1) elnök (1) elszámoltatás (1) esztergom (1) E 14 (1) E 2014 (1) felsőoktatás (2) felsőoktatási (1) festék (1) fidesz (9) Fidesz (5) Fidesz- Oroszlány (3) gázolaj (1) Göbbels (1) gyalázás (2) Gyömrő (1) gyűlölet (1) háború (1) Hamis vádak (1) határon túli (1) hazugság (1) herdálás (1) hoffmann (4) Horthy (3) igazság (1) Illés Róbert (1) illés szekere (1) Illés szekere (1) István (1) István a király (1) Jobbik (2) Karácsony Gergely (1) károly (1) KDNP (2) képviselő (2) képzés (1) kérdés (1) Kerényi (1) Kerényi Imre (1) kormány (6) kornél (1) köszöntés (1) közpénz (1) köztársasági (2) Kultúrkampf (1) lengyel (1) lmp (1) magyarok (1) magyarság (1) Majk (1) Mátyás király (1) Mesterházy (1) morbid (2) mszp (3) MSZP (1) népszámlálás (1) név (1) nyomor (1) nyugdíj (1) ókovács (1) oktatás (2) önkényuralom (1) Orbán (4) orbán (7) Orbán Viktor (5) Oroszlány (7) oroszlány (1) országgyűlés (1) pál (2) pál. (1) pálgumi (2) pali (1) Papp Péter (4) Párbeszéd Magyarországért (1) plágium (2) plakát (1) PM (1) polgár (2) propaganda (1) rendszer (1) rongálás (1) rózsa (1) sajókaza (1) schmitt (3) skiccpali (1) skoda (1) smittpál. (1) snitt (1) szavazás (1) szavazati jog (1) szervezet (3) szobor (1) szolidarítás (2) takács (2) Takács Károly (4) támadás (1) tanítás (1) tapasztalat (1) törvény (2) tüntetés (4) ügy (1) újév (1) undorító (3) ünnepség (1) uszítás (2) út (1) utazás (1) üzemanyag (1) választás (2) változás (2) változtatás (4) Város (1) vélemény (12) Vértessomló (1) viccelődés (1) Viktor (1) viktor (1) vita (1) vörös (2) zászló (1) zsidó (2) Címkefelhő

2012.12.21. 20:59 mc_chipp

A röghöz kötésről…

179-b_kly_.jpgSokan a jelenlegi hallgatók szemére vetik, hogy ki fognak menni külföldre, mert ott többet keresnek majd, és igyekeznek megakadályozni ezt a folyamatot. Az eszköz pedig a röghöz kötés. Ez az eszköz megmosolyogtató, hiszen a kérdést a kormányzat eleve rosszul teszi fel. Nem úgy hangzik a kérdés helyesen, hogy hogyan lehet megakadályozni a külföldre áramlást! A helyes kérdés a következő módon hangzik: Miért akarnak külföldre menni a fiatalok? A válasz keresése lenne többek között az oktatási államtitkárság és a mennyei erőforrás miniszter dolga is, de ehelyett diktatórikus módszerekkel szeretném itthon tartani a fiatalokat.

Ez első probléma ezzel az unió egyik alappillére, mely szerint az emberek szabadon áramolhatnak az unió országain belül. De ez legyen a „kisebbik” gond, hiszen Viktortól tudjuk, hogy az unió nekünk nem diktál, mit nekünk Brüsszel!

A nagyobbik probléma maga a rendszerben keresendő. És itt nem csak a felsőoktatás körüli dolgokra gondolok, hanem úgy általánosságban napjainkra. Mi vár egy fiatal pályakezdőt, ha esetleg itthon marad? Lássuk csak: ha gyermeket vállal, akkor kap családi adókedvezményt igaz, de ahhoz kéne munkahely, hogy érvényesíteni tudja. De tegyünk fel egy olyan idilli állapotot, hogy van állása. Mi vár rá itthon? Egyik napról a másikra mindenféle adók: tranzakciós adó, telefon-adó, többéves megtakarítás ellopása. Ki szeretne ilyen környezetben élni? Senki! Ha lehetősége van a váltásra, akkor miért ne? Ennél rosszabb nem igen lehet!

Sokan nem gondolják, de a fiatalok is szeretik a biztonságot. Méghozzá a jogbiztonságot, és nem szeretik, ha valaki egyik napról a másikra gyökeresen változtat meg valamit. Szeretnének tervezni, lakás, család és hasonló apróságok. Mostanság ez nem tervezhető egyértelműen!

Sokan ezt is tévesen értelmezik, hogy a fiatalok el akarnak menni. Nem szeretnének elmenni! Sok párt és érdekcsoport a külföldre távozó munkavállalókat egyfajta nemzetellenes antimagyarnak állítja be, ami nem így van. Szeretik a hazájukat, ide szeretnének tartozni és gyarapítani az országot, ami felnevelte és kitanítatta őket, de nem mindegy milyen feltételekkel! Komolyan gondolják, hogy itt akarják hagyni a szülőket, a családot? Nem jó új helyen újrakezdeni, hiszen sok évig ott idegen lesz, be kell illeszkednie, felvenni a helyi szokásokat. De úgy tűnik, hogy könnyebb jelenleg új emberré lenni külföldön, mint magyarnak a saját hazájukban!

Hogyan lehet ezen változtatni? Felelős politizálással, ami magában foglalja az átgondolt törvénykezést, az egyeztetést az érdekeltekkel. Nem olyan politizálás, ami ma folyik! Ma a cél, hogy törvényeket gyorsan átverjük a folyamaton, meg nem hallva az intő gondolatokat. Aztán, ha nem jó valami, akkor módosítanak rajta. Ekkor szokott borulni minden! Gondoljunk csak bele! Beharangozták, hogy az alaptörvény az gránit szilárdságú, aztán mégis történt módosítás!

Vita van abban is, hogy nem tudnak annyit fizetni itthon egy orvosnak, mint külföldön. A magyar bérekhez viszonyítva hatalmas összegeket keres egy norvég vagy egy német orvos. De aki itthon végez, az nem akar annyit keresni, mint külföldön. Annyit akar keresni, hogy meg tudjon élni és ne kelljen nélkülöznie. De addig, amíg egy multinál dolgozó operátor annyi fizetést visz haza, mint egy orvos, aki nap mint nap több embernek segít, esetleg életeket ment, addig nem beszélhetünk felelősségarányos bérezésről. Nem is beszélve a tűzoltókról, tanárokról, mentősökről!

Az a probléma, amit ma a felsőoktatással kötnek össze, nem csak a felsőoktatás problémája! Ez a társadalom problémája. Aki tud, az külföldre megy, ott könnyebben boldogul. A kormányzat jelenleg a felsőoktatásból kikerült diplomásokon talált csak fogást, de mi lesz később a szakmunkásokkal? A kormány a kivándorlás ellenszereként röghöz kötést szeretne bevezetni, pedig elég lenne felelősen politizálni és gondolkodni!

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mc-chipp.blog.hu/api/trackback/id/tr304976802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása