HTML

Friss topikok

  • mc_chipp: Ha esetleg van még valami panelszöveg, amit ki kell tenned, hogy meglegyen a teljesítésigazolásod,... (2013.08.23. 19:38) Hol rontották el?
  • mc_chipp: Íme egy műértő az oldalról: alfoldiujra.tumblr.com/post/59007687082/https-www-facebook-com-events... (2013.08.22. 21:29) Rendhagyó színi kritika
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:02) Nyílt levél Schmitt Pálnak
  • mc_chipp: Akkor olvasd el az LMP közleményét az ügybe. Abban ugyanis elismerik, hogy volt ilyen javaslatuk. ... (2012.03.20. 20:14) Orbanizálódik az LMP?
  • Virányi András (BANDITA): banditapolitika.blog.hu/2012/02/25/szolidaritasban_tortentekrol (2012.02.26. 13:32) Áruló?

Címkék

2013 (1) 2014 (2) a6 (1) agymenés (9) alapszervezet (1) Alföldi Róbert (1) állami (8) árok (1) átnevelőtábor (2) átnevezés (1) audi (1) Bajnai (1) bányász (2) bányászok (2) BDSZ (2) békemenet (7) benzinár (2) budai (2) cigány (1) diktatúra (1) egyetem (1) egyeztetés (4) együttműködés (1) Együtt 2014 (1) elítélt (1) elnök (1) elszámoltatás (1) esztergom (1) E 14 (1) E 2014 (1) felsőoktatás (2) felsőoktatási (1) festék (1) fidesz (9) Fidesz (5) Fidesz- Oroszlány (3) gázolaj (1) Göbbels (1) gyalázás (2) Gyömrő (1) gyűlölet (1) háború (1) Hamis vádak (1) határon túli (1) hazugság (1) herdálás (1) hoffmann (4) Horthy (3) igazság (1) Illés Róbert (1) illés szekere (1) Illés szekere (1) István (1) István a király (1) Jobbik (2) Karácsony Gergely (1) károly (1) KDNP (2) képviselő (2) képzés (1) kérdés (1) Kerényi (1) Kerényi Imre (1) kormány (6) kornél (1) köszöntés (1) közpénz (1) köztársasági (2) Kultúrkampf (1) lengyel (1) lmp (1) magyarok (1) magyarság (1) Majk (1) Mátyás király (1) Mesterházy (1) morbid (2) mszp (3) MSZP (1) népszámlálás (1) név (1) nyomor (1) nyugdíj (1) ókovács (1) oktatás (2) önkényuralom (1) Orbán (4) orbán (7) Orbán Viktor (5) Oroszlány (7) oroszlány (1) országgyűlés (1) pál (2) pál. (1) pálgumi (2) pali (1) Papp Péter (4) Párbeszéd Magyarországért (1) plágium (2) plakát (1) PM (1) polgár (2) propaganda (1) rendszer (1) rongálás (1) rózsa (1) sajókaza (1) schmitt (3) skiccpali (1) skoda (1) smittpál. (1) snitt (1) szavazás (1) szavazati jog (1) szervezet (3) szobor (1) szolidarítás (2) takács (2) Takács Károly (4) támadás (1) tanítás (1) tapasztalat (1) törvény (2) tüntetés (4) ügy (1) újév (1) undorító (3) ünnepség (1) uszítás (2) út (1) utazás (1) üzemanyag (1) választás (2) változás (2) változtatás (4) Város (1) vélemény (12) Vértessomló (1) viccelődés (1) Viktor (1) viktor (1) vita (1) vörös (2) zászló (1) zsidó (2) Címkefelhő

2012.05.27. 12:40 mc_chipp

Evolúció

Ez a bejegyzésem egy kicsit különbözni fog a többitől. Nem konkrétan szeretném felhívni a figyelmet valamire, hanem szeretném az olvasóimat elgondolkodtatni. Néhány év alatt, a fülkeforradalom parazsai kialudtak, a társadalom fel lett forgatva, új fajta értékrendek kezdtek megjelenni.

Az emberiség történelmében mindig voltak olyanok, akik kitűntek a többi ember közül. Az ő tanításaikat, tetteiket továbbörökítették az utódok, vagy éppen azok, akik úgy gondolták, hogy ők kitűnnek a többi ember közül. Az ókortól, sőt az őskortól kezdve találunk ilyen emlékműveket, szobrokat. A fáraók még életükben szerettek volna gondoskodni arról, hogy fennmaradjanak a történelem  során, és sikerült is nekik. Monumentális emlékműveket emeltek maguknak, ami a korszakuk dicsőségét hirdette. A későbbi fáraók pedig próbálták túllicitálni az elődeik dicsőségét, amennyire gazdasági mozgásterük engedte azt.

Egy nagy ugrással a történelemben érkezzünk meg 2012-be Magyarországra. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy párhuzamot akarok vonni a fáraók Egyiptoma és Orbán Magyarországa között, az rosszul gondolja. 2012-t írunk, az ország darabokra esve. Az egykor egységes, vagy valaha is egységesnek gondolt ország, nemzet nem létezik. Orbán Viktor, akit a választáson részt vettek 2/3-a még sohasem látott politikai lehetőséggel ruházott fel, fasiszta mintára elkezdte kiépíteni saját hatalmi rendszerét.

Szemünk láttára esett szét a demokrácia, melyben oly sokan hittek pár évvel ezelőtt, köztük Orbán Viktor is! Az ő hatalmi játszmájának az alapelmélete az oszd meg és uralkodj elv. Ha az ellenfeleit megosztja, akkor nem tudnak ellene fordulni. Ehhez pedig semmi se szent számára.

Eddig is készültek szobrok, emlékművek melyek egy korszakot vagy egy személyt méltattak. Teljes társadalmi támogatottságot ezek az emlékművek, mint egy csomó más dolog sem, nem élvezhetnek. Mindig lesznek olyan ellenérdekeltek, akik nem értenek egyet az üggyel.

image.jpgItt van például Mátyás király kultusza. A régi mesékben megtanulhattuk, hogy ő volt az igazságos jelzővel illetett királyunk, aki a népe javát akarta, és gyakran álruhában járt kelt az országban, hogy megtudja, hogyan él a nép, és milyen emberek élnek itt. aztán szépen lassan kiderült, hogy az igazságos király bizony kemény adóterheket rótt a gazdaságra, változatos formában. Mára azonban erre nem emlékezünk, csak az igazságos mivoltára. A gondolkodásunk, és az emlékezetünk is szelektív, mi így működünk. Mátyás tehát jó király volt, elfoglalta nekünk Bécs várát, igaz azt fizetés képpen kapta a fekete sereg, mivel nem tudta kifizetni a zsoldosokat, de magyar lobogó lengedezett az osztrák városban. Meg ott volt Kinizsi Pál, és nagyon sok szép emlék, aminek köszönhetően úgy gondolunk rá, ahogy. Még sok ilyen történelmi személyiség van, akire ma másképp gondolunk, és élete alatt, sőt halála után is néhány évig eléggé más volt a róla kialakult kép, vélemény.

Az alapvető probléma az, hogy ma Magyarországon úgy akarnak feltámasztani egy-egy kultuszt, hogy annak csak a jó részével akarnak foglalkozni. Az Orbáni fasiszta rendszernek szüksége van arra a kultuszra, amely korábban már másolta az olasz modellt. Ez a kultusz pedig a Horthy korszak.

Elkezdtek kinőni az emléktáblák, és a szobrok a földből, amelyek ennek a kornak a dicsőségét hivatottak tanúsítani. Miután ezek a szobrok kinőttek, beindult a magyar szobrászipar egyik legnagyobb feltámadása. Nem győznek a művészek szobrot készíteni és javítani. Jönnek az érvek és ellenérvek!

Lehetne úgy gondolni erre a korszakra, mint például Mátyás korára, de most még nehéz. Nehéz, hiszen élnek azok az emberek, akiknek a szüleit, akik mérnökök, kereskedők és egyéb értelmiségiek voltak, pusztán a vallásuk miatt belelőttek a Dunába. Amíg ez a gyalázatos dolog zajlott, addig a tenger nélküli ország tengerésze csendben üldögélt a szobájában és nem csinált semmit. Aztán hadat üzentünk a Szovjetuniónak, és pár honfitársunk ott maradt a Don kanyarban. Ezért persze az oroszok a hibásak, mert megölték őket, de talán Horthy is úgy küldte ki az embereit, hogy ott bizony ölni kell. Másik tény, hogy egy eléggé zavaros politikai környezetben lett a király nélküli királyság kormányzója, de emberek százezreinek a halála szárad a lelkén.

A szobor avatásánál jelen voltak azok, akik csak a jóra akarnak emlékezni. Egy idős bácsi vidáman énekelte, hogy Horthy rendőr volt, kíváncsi vagyok hány ember veséjét verte le, amikor be kellett gyűjteni a zsidókat az országban. Orbánnak jól jön ennek a korszaknak a felélesztése, hiszen a Trianon szindróma felélesztése jól passzol a világellenes gazdaságpolitikájához, melynek hátterében a hatalmi rendszerének kiépítése van.

Trianon_emlekhely_Oroszlany_Semjen_Zsolt_1.jpeg

Az első jele ennek a régi új kultusznak a Nemzeti emlékezés napjának létrehozása, majd az ezt követő Trianon emlékmű építés. Minden városban, faluban lettek ilyen emlékművek. Oroszlányban például rögtön az után építették meg közpénzből a Trianon emlékművek, hogy a két helyi középiskolát összevonták takarékosság címén. Világosan látható, hogy a rendszer számára megérte beáldozni a pedagógus álláshelyeket ahhoz, hogy legyen egy emlékmű a városban, mert arra most nagy szükség van, volt akkor. Annyira komolyan vették a felszentelést, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszerének miniszerelnök helyettese, a nemzet főpapja, személyesen Semjén Zsolt kente fel az emlékműveket az utókornak!

Az Oroszlányi példát aztán sok helyen követték, és szépen lassan jöttek a Szögi Lajos emlékművéhez zarándokoló Hitlernek öltözött megemlékezők. Újraalakult a Magyar Gárda, amely nyuszi módjára, "fűben ülve" szentelte fel magát a hősök terén, és ismét menetelget az országban, félelmet keltve az emberekben!

Orbán Viktor a kampányában azt ígértem hogy két sallerrel padlóra küldi a gárdát, és ismét rend lesz az országban. Ehhez képest ezek az újnyilas szervezetek már odáig merészkedtek, hogy koszorúzzák a közpénzből állított emléktáblát.

Egy másik érdekes kérdés az egyházak kérdése. A debreceni református kollégiumban felállított emléktábla, például semmilyen ellenérzést nem váltott ki a református egyházból, vagy annak vezetőiből. Úgy látszik, hogy az egyházak meglátták azt a lehetőséget, amit a Vatikán látott meg annak idején, amikor fegyvereket szentelt egy egykori német szobafestőnek.

A Horthy mánia aztán maga után vonta a szoborgyalázásokat, a beszédeket, megmozdulásokat, és a másik oldalon is kezdenek szobrok nőni olyan embereknek, akik szintén eléggé vitatottak még napjainkban. Kádár János megteremtette a saját rendszerét, amelyre sokan nosztalgiázva gondolnak vissza. Lehet, hogy kiszámíthatóbb volt a jövő, és biztonságosabb volt az élet, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ő milyen áron került a hatalom csúcsára. Ki kell mondani, hogy bizony az kezéhez is tapad vér. Azok számára, akik a rendszerváltásnál a nyugdíjas állásukat felcserélték e a jelenlegi rendszerre, azoknak ezt nehéz megmagyarázni.

És ez a lényege az írásomnak. A történelemben mindig voltak olyan mozgalmak, melyek történelmet kozmetikáztak maguknak, hogy valaki vagy valami hátán felszínen tudjanak maradni mind jobb, mind bal oldalon. Ez a gondolkodásmód egyébként a szélsőséges eszmékre igaz, a nagy szobrok és dicshimnuszok midig ebben a korban keletkeztek. Azonban egy dolgot nem szabad elfelejteni! Azért, mert nem mondjuk ki, vagy nem akarunk emlékezni a rossz dolgokra, attól azok még megtörténtek, és bizony sok embernek okoztak fájdalmat. Ha Mátyás király uralkodása után 60-70 évvel valaki elkezdte volna őt ünnepelni, nem biztos, hogy úgy fogadták volna, mint ma. Akkor még ugyanis éltek azok, akiknek a szülei éhenhaltak, vagy a háborúkban meghaltak. Ugyan ez a helyzet a XX. század politikusaival is! Egy-egy kultusz feltámasztása nem lesz könnyű, sőt hatalmas feszültséget fog kelteni, ami az ország széteséséhez és az Orbán-féle totális rendszerhez fog vezetni! Annyi nagy magyar van még, akit bármelyik mozgalom a zászlajára tűzhet, de egyébként a XX. században is van olyan személyek, akik a társadalom széles köre által elfogadottak, de az nem kelt akkora szenzációt, és nem jutnak személyek, vagy újfasiszta pártok, képviselők akkor nyilvánossághoz. Az meg megint más kérdés, hogy ők nem álltak ki olyan ordas eszmél mellett, melyek folyományaként több százezer ember halt meg értelmetlenül, mondvacsinált indokokkal! És mivel látványos elhatárolódás nem történt, ezért a kormány ezen eszmék mellett áll!

A másik társadalomra szintén megosztó hatást gyakorló tény, hogy beindult az adok kapok mindkét oldalon. Az egyik leönti, a másik összefirkálja. Kifütyüli, disznólábat akaszt! Sose lesz vége, amíg valaki azt nem mondja, hogy okos enged!

És végezetül el lehet kezdeni gondolkodni, hogy volt-e értelme elkezdeni az egészet? Kellett-e még egy indokot adni az ordas eszmékkel szimpatizálóknak, hogy utcára vonuljanak és ott reklámozzák magukat? Szüksége volt-e a jelenleg is eléggé szétszabdalt társadalomnak arra, hogy még inkább elmélyüljön a szakadék állampolgár és állampolgár között?

komment

Címkék: vélemény fidesz vörös kormány zsidó szobor igazság egyeztetés köztársasági gyalázás Orbán Viktor Orbán Oroszlány Horthy Mátyás király


A bejegyzés trackback címe:

https://mc-chipp.blog.hu/api/trackback/id/tr74548785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása